För dig som är skolchef eller rektor

Här hittar du information och material som du kan använda vid implementeringen av Gy25. Vi har också tagit fram en guide som du som skolchef och rektor kan använda för att organisera och leda implementeringen av Gy25.

Gy25 och din roll som skolchef och rektor

Du som skolchef och rektor har en nyckelfunktion i att leda arbetet med att införa Gy25. Du behöver ge förutsättningar för att alla roller i organisationer så enkelt som möjligt kan sätta sig in i Gy25 och vad det innebär för deras arbete.

Vi har riktade webbsidor för lärare, studie- och yrkesvägledare, administratörer och systemleverantörer. Du hittar dessa sidor på huvudsidan för Gy25.

Gy25 – Ämnesbetyg på gymnasial nivå

Information om hur komvux påverkas går att hitta här:

För dig som är rektor inom komvux

Program och ämnesplaner i Gy25

Här hittar du ämnesplaner, programstrukturer, examensmål och programmål.

Gymnasieskolan

Sök efter ämnesplaner för gymnasieskolan 2025

Sök efter programstrukturer och examensmål 2025

Anpassade gymnasieskolan

Ämnesområdesplanerna ingår inte i uppdraget från regeringen. Skolverket planerar att se över ämnesområdesplanerna under 2025.

Sök efter ämnesplaner för anpassade gymnasieskolan 2025

Sök efter programstrukturer och programmål för anpassade gymnasieskolan 2025

Komvux på gymnasial nivå

Sök efter ämnesplaner i komvux på gymnasial nivå

Komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå

Sök efter ämnesplaner i komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå

Riksrekryterande utbildningar i Gy25

Information om riksrekryterande utbildningar i Gy25

Material om Gy25

Under implementeringen av Gy25 kan du använda dig av filmer, guider och webbinarier som du hittar här nedan. Under Mötesplats Gymnasieskolan 4–6 februari 2025 kommer tidplan för material under 2025 att presenteras.

Skolverkets mötesplatser

Skolverkets mötesplatser är fullmatade konferensdagar där du själv väljer bland olika digitala föreläsningar om det som är aktuellt inom en viss skolform. Under mötesplatserna finns pass om Gy25.

Forum Gy25 – september – konferensserien är avslutad

Skolverket bjuder in till ett forum för dialog, information och erfarenhetsutbyte mellan skolor och professioner som en förberedelse för Gy25. Konferensen ger goda möjligheter att samverka mellan skolor i er region. Forumet vänder sig till dig som ska leda implementeringen av Gy25, två representanter per skolenhet i gymnasieskolan respektive anpassade gymnasieskolan.

Lärarguide för Gy25

Lärarguiden Gy25 är en guide för lärare som berörs av Gy25. Guiden innehåller två delar med olika fokusområden och beräknas ta cirka 16 timmar att gå igenom.

Lärarguiden Gy25 Länk till annan webbplats.

Del 1Så fungerar modellen för Gy25

Del 1 vänder sig, oberoende av ämne till lärare som arbetar på gymnasial nivå. Det är en introduktion till varför Gy25 införs, och ger grundläggande och generell information om hur ämnesplanerna är utformade och fungerar.

Del 1 innehåller bland annat:

  • Föreläsningsfilm i serien Läroplaner i fokus: Varför införs Gy25?
    Den första föreläsningsfilmen med Anna Karlefjärd, Karlstads universitet där hon berättar om varför Gy25 behövs. Hon berör hur olika förändringar inklusive Gy25 kan utgöra en förbättring, och tar upp några områden som kan vara bra att tänka på för att få syftena med Gy25 att landa väl.

  • Så använder du ämnesplanerna
    Informationsmaterial som används när du planerar och genomför undervisning, gör bedömningar och när du slutligen sätter betyg. Det finns diskussionsfrågor till materialet.

Del 2 – Så fungerar ämnesplanerna i Gy25

I del 2 går lärarna vidare till ämnesplanerna för de ämnen som de undervisar i. Här finns filmer, texter och diskussionsfrågor för att tillsammans diskutera undervisning, bedömning och betygssättning.

Del 2 innehåller bland annat:

  • Tre föreläsningsfilmer i serien Läroplanerna i fokus
    • Gy25 och din ämnesplan
      Den andra föreläsningen med Anna Karlefjärd, Karlstads universitet, handlar om hur de olika ämnena är konstruerade: deras progression, väsentliga kunskaper och bedömning.
    • Yrkeskunnande, yrkeslärares berättelser och Gy25
      Hamid Asghari, Karlstads universitet, har forskat kring lärares berättelser om yrkeskunnande, hur detta kunnande kan uttrycka sig i undervisningen och möjliga konsekvenser av det. Föreläsningen berör hur Gy25 kan bemöta några av de behov som lärarna uttrycker.
    • Gy25 anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå
      Nina Klang, Mälardalens universitet, föreläser om undervisning, bedömning och betygssättning inom anpassade gymnasieskolan, och hur både nationella och lokala ramar formar och samspelar med undervisningens innehåll. Några av föreläsningens nyckelord är ’värdeorden’, ’varierade bedömningssituationer’, ’yrkesetik’ och ’jämställdhet’.

Studie- och yrkesvägledning om Gy25

Utbildningsguiden

På Utbildningsguiden finns information och vägledning inför val av skola och utbildning. På Utbildningsguiden finns information för studie- och yrkesvägledare, elever och vårdnadshavare i grundskolan, anpassade grundskolan och elever i komvux.

Utbildningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Material för SYV

Material för studie- och yrkesvägledare på grundskolan, gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux finns på Skolverket.se, bland annat ett kortfattat informationsmaterial om Gy25 som kan användas på mässor och vid öppna hus.

Motsvarande kurser och nivåer i ämnen

Skolverket har reglerat i föreskrifter vilka kurser (Gy11) som motsvaras av ämnesnivåer (Gy25). Alla kurser och ämnesnivåer är däremot inte motsvarande. Dessa finns med i ett bredare planeringsstöd som visar på om någon överlappning finns mellan systemen. Planeringsstödet publiceras under december.

Läs mer om det här: Motsvarande kurser och nivåer i ämnen Gy11-Gy25 Länk till annan webbplats.

Planera din examen inom komvux på gymnasial nivå

Skolverket arbetar med att uppdatera verktyget Planera din examen inom komvux så att det även ska gå under våren planera ämnesnivåer och efter 1 juli 2025 lägga till avklarade ämnesnivåer så att man ska kunna planera mot så kallade blandexamen.

Planera din examen inom komvux Länk till annan webbplats.

Sammanfattningar av förändringar i Gy25

  • Gy25 gäller från 1 juli 2025
  • Ämnesplaner som är anpassade för ämnesbetyg ska tillämpas i all gymnasial utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025.
  • Elever som börjat sin utbildning tidigare läser enligt nuvarande ämnesplaner och får kursbetyg.
  • Under en övergångsperiod fram till 30 juni 2030 finns möjlighet för elever att avsluta påbörjade kurser och få kursbetyg.
  • Nya examensmål, programmål och programstrukturer ska tillämpas från den 1 juli 2025.

Det här innebär förändringarna

  • Alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för dagens kurser. Ett ämne kan ha en eller flera nivåer.
  • I många ämnen kommer eleverna att kunna få undervisning under en längre sammanhållen period innan det slutliga betyget sätts.
  • Ämnen, examensmål, programmål och programstrukturer uppdateras för att passa framtidens studier och yrkesliv.

Syftet med ämnesbetyg

  • Eleven ska få längre tid för att hinna fördjupa sig i ett ämne innan det slutliga betyget sätts.
  • Läraren ges också bättre möjligheter att bedriva undervisning långsiktigt och utifrån en helhetssyn.
  • Betyget kommer bättre än idag återspegla vad eleven kan i slutet av sina studier i ämnet.

Några förändringar för programmen i Gy25

  • Hantverksprogrammet upphör
  • Ett nytt program, frisör- och stylistprogrammet startar
  • Utbildningar för florist, glasblåsare, finsnickare, guldsmed och textil kan nu bli riksrekryterande utbildningar med egna examensmål, i stället för som tidigare, en del av hantverksprogrammet. För att få starta en riksrekryterande utbildning med eget examensmål krävs det att huvudman ansöker om utbildning (avvikelse) och att huvudman får bifall på sin ansökan.
  • Estetiska programmet får ytterligare en inriktning; modedesign
  • Två av bygg- och anläggningsprogrammets inriktningar, anläggningsfordon och mark och anläggning slås samman till den nya inriktningen mark och anläggning
  • På samhällsvetenskapsprogrammet byter inriktningen medier, information och kommunikation namn till medier, journalistik och kommunikation.
  • Två program i den anpassade gymnasieskolan byter namn. De nya namnen är programmet för fastighet och byggnation (tidigare programmet för fastighet, anläggning och byggnation) och programmet för handel och service (tidigare programmet för administration, handel och varuhantering).

Nyhet gällande studievägskoder för introduktionsprogram

Inför Gy25 har Skolverket utvecklat studievägskoderna för gymnasieskolans introduktionsprogram utifrån skollagen 17 kap 3§. Blivande elever ska redan när han eller hon söker till ett introduktionsprogram veta vad utbildningen syftar mot. Informationen om utbildningens syfte som skolan erbjuder ska finnas i den plan för utbildning som huvudmannen ansvarar för.

Planera utbildningen på introduktionsprogram

Nya ämnen i Gy25

Här hittar du listor över vilka ämnen som är helt nya i Gy25.

Nya ämnen för gymnasieskolan och komvux på gymnasial nivå

Nya ämnen för anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildningpå gymnasial nivå

Aktuella uppdragsutbildningar

För de lärare som vill ha möjlighet att undervisa i det nya ämnet artificiell intelligens så finns det möjlighet att läsa en uppdragsutbildning från och med hösten 2024.


Skolverket har gett ett antal lärosäten i uppdrag att under hösten 2024 genomföra lärarfortbildning för behörighet att undervisa i ämnet artificiell intelligens i gymnasieskolan och på komvux. Kurserna är avsedda för lärare som redan är behöriga på gymnasiet i ämnet matematik, gränssnittsdesign, programmering, teknik eller webbutveckling.

Läs mer om utbildningarna och hur dina lärare kan söka dem på sidan om ämnet artificiell intelligens.

Artificiell intelligens – nytt ämne i gymnasieskolan och komvux

Guide till implementering för skolchef och rektor

Här hittar du en steg för steg guide som du som skolchef eller rektor kan använda för att organisera och leda implementeringen av Gy25.

Steg för steg guide till implementering

Filmer och presentationer

Här hittar du presentationer och filmer som du kan visa nämnd, styrelse eller skolpersonal.

Film: Så blir gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux 2025, Gy25 (tid: 2.50 min)

Ta del av vår korta film som enkelt beskriver Gy25 och modellen för ämnesbetyg. Filmen svarar bland annat på frågor om hur förändringarna kommer att bli för elever i de berörda skolformerna, hur det påverkar lärarnas arbete och vad rektorer behöver tänka på vid införandet av Gy25.

Presentation som kan visas för nämnd eller styrelse

Du som är skolchef kan vilja presentera förändringarna för nämnd eller styrelse. I den här presentation kan du ge en ungefärlig bild av vilka resurser som behövs i implementeringsarbetet och den arbetsinsats som kommer att krävas av personalen. Du anpassar presentationen efter dina behov.

Gy25 - en introduktion för styrelse- och nämndledamöter Powerpoint, 3 MB.

Presentation som kan visas för skolpersonal

Du som är rektor kan vilja presentera Gy25 för din personal. Du anpassar presentationen efter dina behov.

Gy25 - en introduktion för dig som arbetar i skolan Powerpoint, 3 MB.

Lärarlegitimationer

I och med Gy25 delas flera ämnen eller byter namn och det tillkommer också helt nya ämnen. Gy25 innebär därför att Skolverket kommer att uppdatera berörda lärares legitimationer och i många fall sker detta med automatisk uppdatering. Intentionen med Gy25 har varit att lärare ska kunna behålla sin behörighet så långt det är möjligt.

Skolverket påbörjar hanteringen med uppdatering av legitimationerna i januari 2025. Det är 120 000 lärarlegitimationer som ska uppdateras och uppdateringarna kommer att ske i omgångar under första kvartalet. Under tiden hänvisar vi till behörighetsnyckeln för att se vilka ämnen i Gy11/Gysär13 som ger behörighet i ämnen i Gy25.

Ämnen i Gy11 som har motsvarigheter i Gy25

Ämnen i GySär13 som har motsvarigheter i Gy25

Ämnet har samma namn som idag – läraren behöver inte ansöka

  • Avgiftsfritt
  • Ingen ansökan
  • Läraren blir kontaktad av Skolverket

Ämnet har samma namn som idag men delas i flera ämnen läraren behöver inte ansöka

  • Avgiftsfritt
  • Ingen ansökan
  • Läraren blir kontaktad av Skolverket

Ämnet byter namn – läraren behöver inte ansöka

  • Avgiftsfritt
  • Ingen ansökan
  • Läraren blir kontaktad av Skolverket

Nytt ämne som inte har någon motsvarighet i ett gammalt ämne – läraren behöver ansöka

  • Lärare som vill bli behöriga att undervisa i ett ämne som inte har någon motsvarighet i Gy11 behöver ansöka om behörighet att undervisa i ämnet.
  • Om läraren har en lärarlegitimation behöver denna kompletteras med en ansökan mot en avgift om 750 kronor.
  • Om läraren inte har en lärarlegitimation sedan tidigare behöver du göra en ansökan mot en avgift om 1500 kronor.

Behörighetsnyckel för lärarlegitimation

Nu är behörighetsnyckeln publicerad. I behörighetsnyckeln ser du vilka ämnen i Gy11 som har motsvarigheter i Gy25. Du når den via länken nedan.

Behörigheter enligt Gy25

Nya ämnen i Gy25

Du hittar en lista över nya ämnen i Gy25 på sidan för lärare.

För dig som lärare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig som är rektor inom komvux

Här hittar du som är rektor i komvux information och stöd som du kan använda vid införandet av Gy25.

Övergången från kursbetyg till ämnesbetyg

De nya bestämmelserna om ämnesbetyg ska tillämpas första gången för utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025. För att elever som har påbörjat kurser eller sammanhållna yrkesutbildningar (yrkespaket) enligt dagens kursutformade system ska kunna fullfölja sin utbildning inom detta system införs övergångsbestämmelser under en femårsperiod, från den 1 juli 2025 till den 30 juni 2030.

De femåriga övergångsbestämmelserna innebär följande:

  • En elev som har påbörjat en kurs eller ett yrkespaket inom komvux före den 1 juli 2025 ska kunna läsa klart och få betyg på denna kurs eller på kurserna i yrkespaketet.
  • Efter den 30 juni 2030 ska däremot utbildning som har påbörjats före den 1 juli 2025 fullföljas enligt de bestämmelser som gäller för ämnesbetyg.
  • Under vissa förutsättningar har den som innan 1 juli 2025 påbörjat utbildning på gymnasial nivå rätt att genomgå prövning i kurser mellan 1 juli 2025 och 30 juni 2030.
  • Betyg på ämnesnivå som sätts under denna period omfattar inte betyg på lägre nivå i samma ämne om en individ har ett godkänt betyg på motsvarande kurs. Exempelvis så omfattar inte betyg på nivå 2 i kemi nivå 1 i ämnet om en individ har betyg i motsvarande kurs kemi 1.
  • Efter den 30 juni 2030 ska ett godkänt betyg på en nivå i ett ämne alltid omfatta lägre nivåer i ämnet. Ett godkänt betyg som eleven får på en nivå i ett ämne efter den 30 juni 2030 ska då ersätta betyg som satts på en kurs, om kursen motsvarar någon eller några av de lägre nivåer som omfattas av ämnesbetyget.

Examensbevis och komvuxbevis efter 1 juli 2025

Reglerna för gymnasieexamen och komvuxbevis kommer i stort sett se likadan ut efter att Gy25 har trätt i kraft även om kurser ersätts av ämne och nivå. Ett exempel är dagens krav på matematik 1a för en yrkesexamen som ersätts av matematik nivå 1a från och med 1 juli 2025.

Ett examensbevis och ett komvuxbevis från komvux kommer kunna innehålla en blandning av kursbetyg och betyg på ämnesnivåer. Bevisen får däremot inte innehålla betyg på kurser och nivåer i ämnen som motsvarar varandra.

Skolverket reglerar vilka kurser och ämnesnivåer som är motsvarande. Se rubriken Motsvarande kurser och nivåer i ämnen. Alla kurser och ämnesnivåer är däremot inte motsvarande. Dessa kommer ingå i ett planeringsstöd.

Om en elev har fått betyg på motsvarande kurs och nivå i ämne ska det högsta av dessa betyg tas med i examensbeviset eller komvuxbeviset.

Skolverket remitterar just nu betygsföreskrifterna.

Skolverket reglerar om i vilka fall kurser enligt de ämnesplaner som gäller för utbildning som påbörjats före den 1 juli 2025 motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner som gäller för utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025. Bilaga 1 gäller för gymnasieskolan samt komvux på gymnasial nivå. Bilaga 2 gäller för anpassade gymnasieskolan samt komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå.

Skolverkets föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner SKOLFS 2024:628 Länk till annan webbplats.

Föreskrifterna har flera olika tillämpningsområden, bland annat

  • vid bedömning av om kurser och nivåer i ämnen kan ingå tillsammans i examensbevis, studiebevis eller komvuxbevis
  • vid prövning i kurs under övergångsperioden, utifrån att en individ har rätt att genomgå prövning i kurs förutsatt att huvudmannen erbjuder utbildning i en ämnesnivå som motsvarar kursen
  • tydliggöra när ett ämnesbetyg på en högre nivå inte ska omfatta en lägre nivå utifrån att den är ersätt av ett godkänt kursbetyg
  • tydliggöra om en kurs kan tillgodogöras inom ett ämnesnivåutformat yrkespaket, utifrån att kursen ska motsvara en eller fler nivåer i yrkespaketet för att tas med i bilagan efter slutfört paket.

Relationslistan är alltså inte en omvandlingslista. Kursbetyg från Gy11 kan fortsatt ingå i betygshandlingar.

Planeringsstöd

Skolverket har utformat planeringsstöd för att kunna visa på hur kurser (Gy11) och ämnesnivåer (Gy25) som inte är motsvarande ändå förhåller sig till varandra. Planeringsstödet är inte tvingande utan är endast tänkt att vara ett stöd för studieplanering.

Planeringsstödet är indelat i följande kategorier:

  • Kategori 2: Kurs och nivå i ämnet har till viss del motsvarande innehåll
  • Kategori 3: Ingen motsvarighet finns
  • Kategori 4: Nytt innehåll

De kurser och ämnesnivåer som tillhör kategori 1 finns i Skolverkets föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner SKOLFS 2024:628.

Planeringsstöd

Motsvarandelistan (Gy00-Gy11)

Motsvarandelistan används när en gymnasieexamen ska utfärdas från komvux och eleven har Gy00-kurser som behöver omvandlas till Gy11 för att kunna ingå. Föreskrifterna kommer fortsätta att finnas kvar efter 1 juli 2025. Däremot upphör möjligheten att utfärda slutbetyg från komvux.

Skolverkets föreskrifter om vilka kurser enligt kursplaner som motsvaras av kurser enligt ämnesplaner och får ingå i en gymnasieexamen Länk till annan webbplats.

Yrkespaket

Ämnesbetygsreformen påverkar även sammanhållna yrkesutbildningar, så kallade yrkespaket, inom komvux. Skolverket har i samråd med branschkunniga och de nationella programråden tagit fram nya ämnesnivåutformade yrkespaket. Dessa nya yrkespaket kommer att ersätta dagens kursutformade yrkespaket som därmed upphör och kommer att fasas ut under övergångsperioden.

Detta gäller för yrkespaket vid övergången till och införandet av ämnesbetyg:

  • En elev som påbörjar ett yrkespaket efter den 1 juli 2025 ska läsa ett yrkespaket med nivåer i ämnen.
  • För kursutformade yrkespaket som påbörjats innan 1 juli 2025 ska enligt övergångsbestämmelserna äldre bestämmelser fortfarande gälla. Det innebär att eleven då kan påbörja och läsa klart samtliga kurser i yrkespaketet även efter den 1 juli 2025, förutsatt att dessa kurser är en del av ett kursutformat yrkespaket som påbörjades innan 1 juli 2025.
  • Möjligheten att läsa kurser i ett yrkespaket upphör däremot definitivt den 30 juni 2030. Efter är det endast möjligt att läsa yrkespaket med nivåer i ämnen. Det gäller även om det kursutformade yrkespaketet påbörjats innan 1 juli 2025.
  • Bilagan som följer utdraget ur betygskatalogen efter genomförd sammanhållen yrkesutbildning kan innehålla uppgifter om kurser, om dessa motsvarar en eller flera nivåer i ämnen som ingår i yrkesutbildningen.

De nya yrkespaketen med nivåer i ämnen har publicerats här:

Yrkespaket inom komvux på gymnasial nivå – Gy25

Från år 2025 gäller även ytterligare förändringar gällande yrkespaket. Läs mer om dessa förändringar och mer information om nya yrkespaket här:

Sammanhållna yrkesutbildningar i komvux


Prövning

Den som har påbörjat gymnasial utbildning före den 1 juli 2025 ska få genomgå prövning på kurs inom komvux fram till den 30 juni 2030. En förutsättning är däremot att huvudmannen erbjuder utbildning i en ämnesnivå som motsvarar den kurs som prövningen gäller.

Dessa personer kan däremot välja att genomgå prövning i en ämnesnivå om de vill det. Efter den 30 juni 2030 är det bara möjligt att genomgå prövning i ämnesnivåer.

Prövning i nivå i ämne genomförs utifrån den aktuella nivåns centrala innehåll, och betyg sätts också på denna nivå. Till skillnad från betyg på kurser omfattar betyg på ämnesnivåer också lägre nivåer i ämnet. Det innebär att om en elev vill göra en prövning på nivå 3 i ett ämne så genomför läraren prövningen på det centrala innehållet i nivå 3. Om eleven klarar prövningen och får ett godkänt betyg kommer detta betyg att omfatta alla tre nivåer i ämnet.

Om betyget efter prövning sätts innan 1 juli 2030 och individen har ett godkänt betyg i kurs som motsvarar underliggande nivå i ämnet, räknas den nivån och poängomfattning bort från ämnesbetyget.

Apl

Regelverket kring apl kommer inte att ändras utifrån Gy25 utan det som gäller i dag kommer även fortsättningsvis att gälla. Precis som tidigare är det rektor som beslutar vilka nivåer i ämnen eller delar i nivåer i ämnen som ska förläggas till arbetsplatser.

Arbetsplatsförlagt lärande – apl

Behörighetsbedömning och övergång mellan skolformer och verksamheter

Varje ämnesnivå betygssätts i den skolform och verksamhet som eleven genomfört sina studier inom. Om eleven sedan fortsätter att läsa ytterligare nivåer inom ett ämne inom en ny skolform eller verksamhet så ersätter betyget på den högsta nivån eleven läst betyg på de lägre nivåerna.

Det är inte tänkt att det ska krävas någon särskild överlämning mellan skolformer eller verksamheter om en individ vill fortsätta på en högre nivå inom ett ämne efter ett skolbyte. Varje ämnesnivå ska stå för sig själv och bedömas utifrån betygskriterierna för ämnet. Däremot behöver utbildningsanordnaren få underlag på vilka ämnesnivåer som lästs i till exempel gymnasieskolan för att underlätta för fortsatta studier inom komvux .

Det finns inga formella förkunskapskrav i form av betyg i lägre nivåer eller betyg från annan utbildning för att få läsa eller genomföra prövning i en nivå i ett ämne. För att vara behörig till en ämnesnivå ska individen bland annat ha förutsättningar att kunna tillgodogöra sig kunskaperna samt sakna sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Det kan därför vara möjligt för en individ att antas till en högre nivå i ett ämne utan godkänt betyg på lägre nivåer om individen bedöms ha förutsättningar klara studierna.

Här kan du läsa mer om antagningsreglerna och behörighetsbedömning:

Rätt, behörighet och antagning till komvux på gymnasial nivå

Rätt, behörighet och antagning till komvux som anpassad utbildning Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 03 januari 2025

Innehåll på denna sida

    Frågor och svar

    En elev som har påbörjat en kurs eller en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux före den 1 juli 2025 ska läsa klart kursen eller kurserna inom den sammanhållna yrkesutbildningen enligt de äldre bestämmelserna även efter detta datum. Vad som gäller vid studieavbrott är inte närmare reglerat i skollagen eller författningar. Det är därför upp till verksamheten att avgöra vad som avses med påbörjad kurs eller sammanhållen yrkesutbildning i en sådan situation. Efter den 30 juni 2030 är det dock bara möjligt att läsa nivåer i ämnen. Det gäller oavsett när individen har påbörjat kursen eller ej den sammanhållna yrkesutbildningen.

    Betyg på kurser får fortsatt ingå i betygshandlingar efter detta datum. Bilagan som följer utdraget ur betygskatalogen efter genomförd sammanhållen yrkesutbildning kan innehålla uppgifter om kurser, om dessa motsvarar en eller flera nivåer i ämnen som ingår i yrkesutbildningen.

    Källor:

    punkten 3 i lag (2022:147) om ändring i skollagen (2010:800)
    punkten 6–9 i övergångsbestämmelserna till förordningen (2023:655) om ändring i förordningen om vuxenutbildning

    Ja, modellen för ämnesbetyg där godkänt betyg på högre nivå ersätter betyg på lägre nivåer gäller även i de fall man byter skolform från till exempel gymnasieskola till komvux på gymnasial nivå.

    Nej, det finns inte krav på godkänt betyg på lägre nivå för att kunna bli antagen till en högre nivå i ett ämne. Precis som tidigare behöver hemkommunen, eller huvudmannen om det inte är hemkommunen, göra en behörighetsbedömning inför beslut om mottagande. En vuxen är behörig att delta i komvux på gymnasial nivå från och med den 1 juli det år hen fyller 20 år, om hen

    • är bosatt i landet
    • saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge
    • har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen
    • i övrigt uppfyller föreskrivna villkor.

    En yngre sökande är också behörig, förutsatt att hen har slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdig utbildning och uppfyller övriga behörighetsvillkor.

    En yngre sökande är också behörig att tas emot till komvux på gymnasial nivå om det med hänsyn till hens personliga förhållanden finns särskilda skäl.

    Det kan alltså vara så att individen bedöms ha fortsättningar att tillgodogöra sig utbildningen i en specifik ämnesnivå även om hen inte har godkänt betyg i lägre ämnesnivå. Undervisningen i en högre nivå utgår dock ifrån att individen har kunskaperna som behandlas i lägre nivå.

    Källor: 20 kapitlet 20 § skollagen och 3 kapitlet 2 § förordningen om vuxenutbildning.

    Komvuxarbetet har inte förändrats med anledning av ämnesbetygsreformen och regleras i SKOLFS 2021:29 Länk till annan webbplats.. Skolverket har remitterat ändringar av examensmålen och däribland mål för gymnasiearbetet enligt uppdrag från regeringen. Skolverket inväntar beslut från regeringen gällande examensmålen innan föreskrifterna för komvuxarbetet eventuellt revideras.

    Läs om kodsättningen för komvuxarbetet