Statistiknyhet

Statistik om sökande till gymnasieskolan 2024/25

Ekonomiprogrammet är fortfarande det vanligaste förstahandsvalet följt av samhällsvetenskapsprogrammet. Det visar vår officiella statistik över hur elever sökte till gymnasieskolan inför läsåret 2024/25. Statistiken baseras på den slutliga antagningen bland samtliga sökande den 1 juli 2024.

PM – Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2024/25

Officiell statistik på riksnivå, i tabeller, över sökande till gymnasieskolan läsåret 2024/25 Länk till annan webbplats.

Sök statistik över sökande till gymnasieskolan på kommunnivå Länk till annan webbplats.

Ekonomiprogrammet fortfarande vanligast

Ekonomiprogrammet är elevernas vanligaste förstahandsval följt av samhällsvetenskapsprogrammet med 24 900 respektive 23 300 sökande elever. Ekonomiprogrammet är också det förstahandsval som ökat mest jämfört med föregående år, en ökning med 800 elever. Störst minskning har estetiska programmet. Det har minskat från 7 900 sökande elever till 7 000.

Bland yrkesprogrammen sökte eleverna i störst utsträckning el- och energiprogrammet, 7 600 elever, följt av fordons- och transportprogrammet, 6 500 elever. Försäljnings- och serviceprogrammet ökade mest jämfört med föregående år, från 4 600 sökande elever till 5 200. Störst minskning har bygg- och anläggningsprogrammet. Det har minskat från 5 900 sökande elever till 5 000.

Diagram 1. Antal sökande, behöriga och antagna till respektive nationellt program inför läsåret 2024/25

Det varierar mellan programmen hur många som är behöriga till sitt sökta förstahandsval. Behörigheten var generellt sett högre bland eleverna som sökte till ett högskoleförberedande program jämfört med de elever som sökte ett yrkesprogram. Högst andel behöriga sökande hade naturvetenskapsprogrammet och lägst andel hade vård- och omsorgsprogrammet. Det är också vanligare att de som sökt ett högskoleförberedande program blir antagna till sitt förstahandsval. Andelen antagna till sitt förstahandsval är högst för humanistiska programmet, och lägst för riksrekryterande utbildningar.

Intresset för att läsa yrkesprogram fortsätter att öka

Det var 131 000 elever som sökte till ett nationellt program inför läsåret 2024/25. Detta är en ökning med 1 700 elever jämfört med föregående läsår. Andelen elever som sökte ett högskoleförberedande program i första hand var 62,2 procent och andelen som sökte ett yrkesprogram 37,8 procent. Andelen förstahandssökande till yrkesprogram har ökat med 0,6 procentenheter sedan föregående läsår och sökande till högskoleförberedande program har minskat med motsvarande. Andelen sökande till yrkesprogram ökar för andra året i rad.

Elevernas val matchar inte behoven på arbetsmarknaden

Även om intresset ökar för yrkesprogrammen matchar fördelningen av sökande mellan programmen inte behoven på arbetsmarknaden. Enligt Skolverkets regionala planeringsunderlag behöver till exempel antalet elever som läser bygg- och anläggningsprogrammet öka men det har tvärtom minskat kraftigt. Antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammet behöver också öka för att möta kommande behov men har minskat. Samtidigt bedöms antalet elever som läser försäljnings- och serviceprogrammet behöva minska men där har antalet sökande elever ökat kraftigt. Ökningen av antalet elever som sökt till el- och energiprogrammet är i linje med bedömningen av hur utbudet av platser bör utvecklas.

Antalet sökande till de olika gymnasieprogrammen är en första indikation på fördelningen mellan programmen läsåret 2024/25. Både elevstatistiken och Skolverkets regionala planeringsunderlag är viktiga underlag för huvudmännens fortsatta planerings- och dimensioneringsarbete. Enligt skollagen ska huvudmännen både väga in elevers efterfrågan och arbetsmarknadens behov när de bestämmer vilka gymnasieprogram som ska erbjudas elever som påbörjar utbildningen läsåret 2025/26 och framöver.

Tabell 1. En jämförelse mellan utvecklingen av antalet sökande elever och Skolverkets bedömning av utbudet av platser

Antal sökande i förhållande till hur utbudet av platser bör utvecklas

Program

Utveckling av antal sökande elever sedan föregående år

Vanligaste bedömningen av hur utbudet av platser bör utvecklas

Barn och fritid

+ 332

Minska

Bygg och anläggning

- 848

Öka

El och energi

+ 546

Öka

Fordon och transport

+ 124

Öka

Försäljning och service

+ 630

Minska

Industritekniska

+ 126

Öka

Vård och omsorg

- 185

Öka

Kontaktuppgifter

Vid frågor om statistiken mejla till utbildningsstatistik@skolverket.se.

Publicerades den .