Meänkieli för personal i förskolan

Hösten 2024 kan du som arbetar i förskolan och vill stärka dina kunskaper i meänkieli läsa kursen "Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i förskolan". Kursen ger dig didaktiska verktyg för att främja barns språkutveckling och intresse för skönlitteratur. Din huvudman godkänner ditt deltagande och anmäler dig till kursen.

  • För personal anställd i förskolan

  • 7,5 högskolepoäng

  • Distans med digitala träffar vid Umeå universitet

  • Godkännande och anmälan från huvudmannen

Call to action

Anmälan

Nu kan du som är anställd i en kommunal eller fristående förskola anmäla dig till höstterminens kurs Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i förskolan.

Du som är huvudman skickar in en anmälan med deltagarnas

  • för- och efternamn
  • personnummer
  • mejladress.

Anmälan skickas till ingela.valfridsson@umu.se

Sista anmälningsdag är den 12 augusti 2024 för höstterminens kurs.

Information

Utbildningens innehåll

Kursen är en uppdragsutbildning för personal i förskoleverksamhet inriktad på meänkieli. Syftet är att åskådliggöra förskolans uppdrag i relation till styrdokument och lagstiftning rörande nationella minoriteter och minoritetsspråk. Fokus ligger på att utveckla deltagarnas förståelse för barns språkutveckling och språkets funktioner i en minoritetsspråkskontext. Kursen erbjuder också olika metoder och didaktiska verktyg för att stödja barns språkinlärning i en flerspråkig miljö.

Genom teoretisk kunskap diskuteras språkstimulerande arbetssätt samt hur olika material och didaktiska upplägg kan hjälpa barn att utveckla sina språkliga färdigheter.

Planering av och reflektion kring egen språkutveckling med fokus på kommunikation med förskolebarn och med kollegor är också en del av kursen.

Kursplaner

Läsa mer om kursen hösten 2024:

Kursplan, Meänkieli, Förutsättningar för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i förskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Belöning

Utbildningens genomförande

Utbildningen ges vid Umeå universitet. Den är huvudsakligen nätbaserad och en digital lärplattform används för kommunikation mellan studenter och lärare. Ett antal digitala träffar via Zoom ingår och i mitten av kursen genomförs en fysisk träff i Umeå.

Utbildningen sker huvudsakligen på svenska och består av föreläsningar, seminarier, övningar och handledning, antingen i grupp eller enskilt.

Studietakten är kvartsfart, 25 procent. Det är en fördel om du kan jobba i förskolan samtidigt som du studerar, så att du kan tillämpa dina nya kunskaper direkt.

Utbildningen ger högskolepoäng

Om du har högskolebehörighet kan utbildningen ge högskolepoäng.

Forskning och fördjupning

Kontakt

För mer information kontakta nationellaminoritetssprakforskolan@skolverket.se

Senast uppdaterad 25 juni 2024