Anmäla oro för ett barn till socialtjänsten

Alla som arbetar i förskola och skola har ett ansvar att anmäla oro för barn som far illa till socialtjänsten. Här får du veta mer om ansvaret och får stöd för hur du gör en anmälan.

Konkreta tips

Ansvaret att anmäla oro för barn till socialtjänsten

Socialtjänsten i varje kommun ska verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. I arbetet med barn som far illa är socialtjänsten skyldig att samverka med bland annat hälso- och sjukvården, skolan och polisen.
En trygg uppväxt gynnar barns och elevers hälsa, utveckling och möjligheter att nå utbildningens mål. Förskolan och skolan har ett ansvar att främja alla barn och elevers lärande, utveckling och hälsa.

Alla som arbetar i förskolan och skolan och i sin verksamhet får veta eller misstänker att ett barn far illa är skyldiga att anmäla det till socialtjänsten. Som barn räknas alla under 18 år. Även information från någon annan om att ett barn far illa kan vara anledning till att göra en anmälan om oro till socialtjänsten.

Ansvaret för att anmäla oro finns även om det finns vetskap om att en annan verksamhet redan har gjort en anmälan, eller vetskap om att det redan finns en pågående utredning. Skyldigheten att anmäla oro omfattar även barn och unga som är i samhällets vård, till exempel i ett familjehem.

Konkreta tips

Då ska en anmälan göras

För att göra en anmälan om oro till socialtjänsten behövs inga tydliga bevis eller tecken. Det räcker med oro eller misstanke om att barnet far illa. Det viktiga är att utgå från egna iakttagelser eller upplevelse av oro. Det är sedan socialtjänstens ansvar, inte anmälarens, att hämta in uppgifter, avgöra allvaret i situationen och bedöma om det finns behov av en utredning. Vid osäkerhet om en anmälan ska göras eller inte kan socialtjänsten kontaktas för råd och stöd vid en anmälningssituation.

Så går det till att göra en anmälan om oro till socialtjänsten

Anmälan ska i regel göras till socialtjänsten i den kommun där barnet bor. Om barnet är placerat i samhällets vård är det den kommun som placerat barnet du ska göra anmälan till. Om du inte vet vilken kommun barnet bor i, kan du vända dig till socialtjänsten i kommunen som barnet vistas i. Det kan också vara bra att få råd av socialtjänsten om vilken information som ska ges till vårdnadshavare.

Här kan du läsa mer om anmälningsskyldigheten och hur det går till att anmäla.

Anmälan till socialtjänsten vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa (Socialstyrelsen) Länk till annan webbplats.

Det finns inga formella krav på hur en anmälan ska genomföras. Du som är anmälningsskyldig bör dock anmäla skriftligt. I en akut situation kan det vara nödvändigt att göra en anmälan muntligt och att i sådana fall sedan bekräfta den skriftligt.

För att underlätta för socialtjänstens bedömning är det bra om anmälan ger en så tydlig bild som möjligt av vad som föranleder en anmälan. Anmälan bör därför innehålla så konkreta uppgifter som möjligt om situationen och vad som är orsaken till oron. I samband med en anmälan om oro, överväg också om en polisanmälan ska göras.

Anmälningsskyldigheten i korthet
I anmälan beskriver du vilket barn det handlar om, dina iakttagelser och din oro för barnet. Konkret och detaljerad information som beskriver orsaken till oron underlättar för socialtjänsten.

Fortsatt skyldighet om oro kvarstår

Den som har gjort en anmälan till socialtjänsten har en fortsatt skyldighet att anmäla till socialtjänsten om oro för barnet kvarstår, eller om den som anmält får nya uppgifter som föranleder oro för barnet.

Uppgiftsskyldighet efter anmälan

Om socialtjänsten har inlett en utredning är den som är anmälningsskyldig också skyldig att lämna uppgifter som kan behövas för att utreda ett barns behov av skydd och stöd. Sekretessen för personal på förskola och skola får generellt brytas för den utredning som socialtjänsten gör men ansvaret för vilka uppgifter som lämnas ut ligger hos den som lämnar ut uppgifter.

Forskning och fördjupning

Mer stöd kring anmälningsskyldigheten

Stöd kring lagstiftningen

Den här handboken finns för att öka kännedomen om lagstiftningen om anmälan om barn som far illa eller misstänks fara illa. I första hand är den tänkt att vara till hjälp för den som ska göra en anmälan, den som är ansvarig för en verksamhet med anmälningsskyldig personal eller som ska arbeta med att ta fram rutiner för anmälningar.

Anmäla oro för ett barn - en handbok (Socialstyrelsen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd för att informera personal

För dig som behöver informera om anmälningsskyldigheten finns en folder
med sammanfattad information.

Till dig som är skyldig att anmäla oro för ett barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 12 juni 2024
  • Leda och organisera

    Elevhälsoarbetet

    Elevhälsoarbete är skolans gemensamma och systematiska arbete med elevers lärande, utveckling och hälsa och har sin grund i skollagen och läroplanerna.

  • Leda och organisera

    Tidiga och samordnade insatser för barn och unga

    Barn och unga ska få stöd i ett tidigt skede av en ogynnsam utveckling. Då krävs en förbättrad och utvecklad samverkan mellan förskola/skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst.

  • Stöd i arbetet

    Dela information

    Skola, socialtjänst, polis behöver samverka i tidigt skede för att förebygga att barn dras in i kriminalitet. Här hittar du stöd för att utveckla lokal samverkan i det brottsförebyggande arbetet.