Introduktion för förskollärare - om ett barn far illa
Om du misstänker att ett barn far illa är du skyldig enligt lag att göra en så kallad orosanmälan.
Gör en orosanmälan
Alla som arbetar inom förskola, skola, polis, hälso- och sjukvård är skyldiga enligt lag att anmäla om det finns misstanke om att ett barn upp till 18 år far illa eller riskerar att fara illa, det vill säga göra en orosanmälan. Detta måste göras även om det kan orsaka olustkänslor, eftersom det kan vara livsavgörande för barnet.
På en del barn syns det tydligt att de inte har det bra, till exempel om de har ett utåtagerande eller destruktivt beteende eller verkar nedstämda. Andra barn uppvisar mera diffusa tecken; de kan ha sömnsvårigheter eller ont i magen eller i huvudet. Att vara ledsen, arg, orolig, nervös och ångestladdad kan också vara tecken. Det finns också barn som inte visar någonting alls utåt. De kan vara tystlåtna och dra sig undan utan att vilja berätta för någon om sin situation. Om du märker att ett barn har många blåmärken, svullnader eller andra skador bör du ta detta som en varningssignal, särskilt om det upprepar sig.
Inför att en orosanmälan ska göras bör du rådgöra med rektorn. Det bästa är om förskolan kan samverka med vårdnadshavare, och så långt det är möjligt informera om att en orosanmälan skrivs och varför. I vissa situationer, till exempel vid oro för att ett barn är utsatt för hot, våld, övergrepp, eller vid misstanke om en hedersrelaterad kontext bör förskolan rådgöra med socialtjänsten innan vårdnadshavarna kontaktas. Men om socialnämnden tar beslut att socialtjänsten ska utreda familjen så underlättas utredningsarbetet oftast om familjen redan informerats om att de kan bli kontaktade.
Tystnadsplikt och sekretess
Alla som arbetar inom förskolan har tystnadsplikt och får skriva under en sekretessförbindelse. Rent praktiskt betyder detta att uppgifter om barn och deras anhöriga, som kan skada, inte får lämnas ut till obehöriga. Du får inte heller lämna ut skriftliga uppgifter som gäller enskilda personliga förhållanden. Sekretess gäller inför vänner, släktingar och andra utomstående, samt i kontakt med andra myndigheter. Sekretessen gäller även efter det att du upphört att arbeta på förskolan.