Förskolans uppdrag och styrdokument
Du som arbetar i förskolan behöver känna till de styrdokument som gäller för förskolans verksamhet.
Film: Förskolans uppdrag och styrdokument 04:55 min.)
Styrdokumenten innehåller bestämmelser och de mål som ska genomsyra verksamheten. Här kan du gå vidare till de läroplaner och styrdokument som är aktuella för dig som arbetar i förskolan:
Skollagen Länk till annan webbplats.
Läroplan för förskolan (Lpfö18) Länk till annan webbplats.
Skolverkets allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan Länk till annan webbplats.
Huvudmannen är ansvarig för att förskolan följer gällande regler och att verksamheten uppnår målen för utbildningen. En huvudman kan exempelvis vara en kommun eller en enskild utbildningsanordnare. Huvudmannen ansvarar också för:
- att ge förskoleverksamheten ekonomiska förutsättningar
- att följa upp verksamhetens resultat
- att ta emot och utreda klagomål mot verksamheten.
Skollagen
Skollagen är indelad i 29 kapitel. I de första sju kapitlen finns övergripande regler som gäller för skolväsendet. De handlar bland annat om ansvar, barns och elevers utveckling och insatser mot kränkande behandling.
I skollagens andra kapitel framgår bland annat vem som är eller kan vara så kallad huvudman för de olika skolformerna. En huvudman kan exempelvis vara en kommun eller en enskild utbildningsanordnare.
Det är huvudmannen som är ansvarig för förskolans kvalitet och för att förskolan följer reglerna i styrdokumenten och andra förordningar. Skollagen innehåller också kapitel med specifika bestämmelser som gäller för de olika skolformerna, bland annat finns ett eget kapitel om förskolan, kapitel åtta.
Läroplanen
Förskolans läroplan har reviderats. Den reviderade läroplanen, Lpfö18, trädde i kraft den 1 juli 2019. Läroplanen är indelad i två delar:
Förskolans värdegrund och uppdrag Länk till annan webbplats.
Allmänna råd
De allmänna råden är Skolverkets rekommendationer till hur förskolor, skolor och vuxenutbildning bör tillämpa lagar och regler. För förskolan finns allmänna råd med kommentarer om måluppfyllelse i förskolan. Råden handlar om styrning och ledning, planering och genomförande av utbildningen, samarbete med hemmen och tillsyn över förskolor.
De allmänna råden om måluppfyllelse i förskolan. Länk till annan webbplats.
Andra lagar som påverkar förskolan
Förutom skollagen, läroplanen och Skolverkets allmänna råd finns det också andra lagar som påverkar förskolan. Här kan du läsa kort om dem.
Kommunallagen
Kommunallagen reglerar kommunernas och landstingens organisation och ansvarsområden.
I de flesta kommuner finns det oftast en nämnd som ansvarar för utbildningsverksamheten i kommunen.
Kommunallagen Länk till annan webbplats.
Arbetsmiljölagen
Arbetsmiljölagen gäller både för personal och barn och syftar till att skapa en god arbetsmiljö. Det är huvudmannen som har det yttersta ansvaret, men varje förskola ska ha ett skyddsombud.
Arbetsmiljölagen Länk till annan webbplats.
Diskrimineringslagen
Diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Diskrimineringslagen Länk till annan webbplats.
Socialtjänstlagen
Socialtjänstlagen (SOL) utgör grunden för socialtjänstens verksamhet. Socialtjänsten i varje kommun ska arbeta för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. I arbetet med barn som far illa är de skyldiga att samarbeta med bland annat hälso- och sjukvården, förskolan och polisen.
Socialtjänstlagen (SOL) Länk till annan webbplats.
Barnkonventionen
Den 1 januari 2020 blev Barnkonventionen svensk lag.