Dokumentation i förskolan
Genom att dokumentera och utvärdera utbildningen får personalen i förskolan kunskap om barnens erfarenheter, vad de kan, hur de deltar och utvecklas.
Förskolans läroplan innehåller mål som förskolan ska sträva mot. Till skillnad från skolan finns det inga mål som barnen ska nå upp till. Målen i förskolans läroplan handlar istället om att utveckla verksamheten så att den bidrar till varje barns utveckling och lärande.
All personal i förskolan ska arbeta efter läroplanens mål och sträva efter att förbättra utbildningen. Detta tas upp i stycket "Uppföljning, utvärdering och utveckling", en rubrik som finns i läroplanen, Mål och riktlinjer i läroplanen för förskolan. Länk till annan webbplats.
Genom att dokumentera och utvärdera utbildningen får personalen kunskap om barnens erfarenheter, vad de kan, hur de deltar och utvecklas. På så sätt får personalen kunskap om hur verksamheten tar tillvara barns frågor och intressen.
Olika sätt att dokumentera
Dokumentationen kan se olika ut. Den kan ske genom exempelvis anteckningar, bilder, foto, texter, ljudupptagningar eller filminspelning. Ibland kan en observation med penna och papper vara det mest lämpliga, ibland kan en kompletterande bild behövas. I undervisning som har haft inslag av bilder, foton, ljudupptagning eller filmsekvenser, förekommer dokumentationen kanske redan i själva arbetet och då kan det vara tillräckligt för att kunna göra en utvärdering. En annan metod är att intervjua eller samtala med barnen. Pedagogisk dokumentation är alltså ett sätt av flera att dokumentera.
Glöm inte samtycke från vårdnadshavare och barn
För att exempelvis få fotografera och filma barn krävs vårdnadshavares samtycke. Även om vårdnadshavarna har samtyckt till fotografering och filmning kan de när som helst dra tillbaka sitt godkännande.
Det är också viktigt att det enskilda barnet får möjlighet att välja om, hur och när det ska bli dokumenterat. När det gäller äldre barn ska personalen tydliggöra dokumentationens syfte och mål för barnet när frågan ställs.