Kontaktvägar vid missförhållanden i skolan
Skolverket kan ge information och vägledning på en generell nivå om förskola, skola och vuxenutbildning. Vi kan inte ta ställning i ett enskilt ärende eller avgöra om förskolor eller skolor gör rätt eller fel.
Här finns information om vart du kan vända dig om du upplever missförhållanden och vill lämna klagomål på förskolan, skolan eller vuxenutbildningen.
Vänd dig till förskolan, skolan eller vuxenutbildningen
Börja med att prata med förskolan eller skolan, exempelvis en förskollärare, lärare eller rektorn.
Kränkande behandling, mobbning och diskriminering får inte förekomma i förskolor, skolor eller andra verksamheter som lyder under skollagen.
Skolans ansvar för arbetet mot kränkande behandling
Alla barn och elever har rätt till ledning och stimulans för att kunna utvecklas så långt som möjligt i skolan. Elever som behöver stöd har också rätt till extra anpassningar eller särskilt stöd för att nå målen.
Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram
Alla elever har rätt till en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet och undervisningen av studiero.
Trygghet, studiero och disciplinära åtgärder
Huvudmän för förskolor, skolor och fritidshem har ansvar för att barn och elever som deltar i verksamheten får den tillsyn de behöver.
Kontakta huvudmannen för utbildningen
Om du varit i kontakt med rektorn på förskolan eller skolan och du upplever att problem eller missförhållanden kvarstår så kan du lämna ett klagomål till huvudmannen.
Huvudmannen är kommunen om det är en kommunal skola eller förskola. För fristående skolor och förskolor är det styrelsen eller motsvarande som är huvudman. Information om hur man lämnar in ett klagomål finns normalt sett på huvudmannens webbplats.
Förskolor, skolor, fritidshem och kommunal vuxenutbildning har alltid en huvudman. Huvudmannen är ytterst ansvarig för att utbildningen genomförs i enlighet med skollagen och andra bestämmelser. Alla huvudmän inom skolväsendet ska ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen.
Kommuner
En kommun kan vara huvudman för förskola, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, fritidshem, gymnasieskola, anpassad gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning.
Enskilda
En enskild fysisk eller juridisk person kan vara huvudman för förskola, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, fritidshem, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. En enskild huvudman kallas ofta även för ”fristående huvudman”. För kontakt med en fristående huvudman vänder man sig till verksamhetens styrelse eller motsvarande.
Regioner
Gymnasieskolor, anpassade gymnasieskolor och kommunal vuxenutbildning kan i viss utsträckning ha en region som huvudman.
Staten
Specialskolor och sameskolor samt förskoleklass och fritidshem vid en specialskola eller sameskola har staten som huvudman.
Källor: 2 kapitlet 2-8 § och 4 kapitlet 8 § skollagen.
Lämna uppgifter till Skolinspektionen/Barn- och elevombudet
Om du är missnöjd med huvudmannens hantering finns det möjlighet att lämna uppgifter om missförhållanden till Skolinspektionen. Det gör du via Skolinspektionens webbformulär.
Skolinspektionen kan som huvudregel bara utreda uppgifter om du först har anmält klagomål till huvudmannen, eftersom huvudmannen enligt lag är skyldig att ta emot och utreda klagomål.
Observera att Skolinspektionen i regel inte vidtar åtgärder som rör ett enskilt barn eller elev. Om frågan rör kränkande behandling gör Barn- och elevombudet (BEO) en bedömning om en utredning ska inledas.
Uppgifterna du lämnar till Skolinspektionen kan ligga till grund för framtida inspektioner för att förbättra skolan på sikt och är alltså värdefulla i sig.